sulinyugi 2021

Manóstressz – 1 - 4. osztályig
Gyerekideg – 5 - 8. osztályig
Kamaszfeszkó – 9 - 12. osztályig

2020.05.27.

A Lélekkel az Egészségért Alapítvány támogató partnereket keres az online Sulinyugi projektjéhez! Céljuk országosan elérhetővé tenni a gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak a stresszkezelő, kiégés megelőző programjaikat. Támogathatjuk a projekt egyik lépését, egyik célcsoportját, vagy lehetünk fő támogatók is. Eddig 11775 gyerekhez és azok szüleihez, valamint 2453 tanárhoz jutottak el. Segítsünk, hogy most ez mindenkinek elérhető legyen!

2

A Sulinyugi program az iskolabezárás miatt csak online térben folytatódhatott. A pszichológus csapatnak fel kell készülnie arra, hogy akár a jövő félévben is lehetnek karanténos időszakok, így a Sulinyugi program online platformon való elérhetővé tételére hosszútávon kell koncentrálniuk ettől az időszaktól. Ezt a gazdasági recessziós időszakot egészségpszichológus csapatuk az innovációra és fejlesztésre szánja. Ezzel is szeretnének példát mutatni az egészségpszichológiai pozitív hozzáállásra, illetve a nyugalom és önfegyelem hatására a hatékony, koncentrált tervezésre, munkavégzésre.

A projekt fő lépései:

1. Technikai fejlesztések: online platformok, honlapfejlesztés, online tananyagok
2. Szakmai fejlesztések: Nyugimester képzés gyerekeknek, szülőknek stresszkezelő, kiégés megelőző képzések
3. Díjmentes programok megtartása: előadások szülőknek, gyerekeknek Sulinyugi foglalkozások
4. Pedagógus programok: a képzések online térbe való átültetése, akkreditáció, pedagógus workshopok
5. Nyugizóna konferencia: szülőknek, szakembereknek - mindent az iskolai feszültségkezelésről, gyerekstresszről.

A projekt részletes ismertetése, indoklása

Az eddigi 2 hónapos karantén időszak sok tanulsággal szolgált a csapat számára:

1. Tisztában vannak vele, hogy a szülőknek a jelenlegi időszak extra terhet jelent, mivel az iskolások stressze otthon csapódik le. A feszültségkezelést a szülők sem tanulták az iskolában, ezért nekik is szükségük van segítségre ahhoz, hogy meg tudják nyugtatni a gyermekeiket, kezeljék az otthoni stresszt: a mostani helyzetből eredő frusztráltságot, hisztiket. A weboldaluk fejlesztésével - Sulinyugi programjukat megtámogatva - a szülőknek közvetlenül segíthetnek abban, hogy az iskolában általuk tanított stresszkezelő technikákat hogyan hasznosíthatják a mindennapokban, és mit tehetnek önmagukért, a kiégés megelőzéséért. A szülőknek célzott programokkal segítenek. Külön segítségként előadásokat és szülőkonzultációkat terveznek, részben már el is kezdték ezeket, de a folytatáshoz anyagi segítségre van szükségük. Ehhez a lépéshez szükség van a honlap fejlesztésére és a díjmentes előadások terjesztésére, tanácsadók bevonására.
2. A gyerekek otthon sokszor elveszettnek érzik magukat, vágynak a kapcsolódásra. Mivel az online eszközöket megtanulták már kezelni, így az online Sulinyugit érdemes elérhetővé tenni számukra. Kipróbálták, és működik, élvezték a gyerekek az online Sulinyugi órát a digitális térben, és a nekik már ismerős Learning apps felületet is, ahol szemléletes interaktív feladatokat adtak nekik. Sok hasznos, karantént támogató, stresszkezelő módszert gyakoroltak, ami segít a gyerekeknek kezelni a járvány alatt a feszültségeiket. Ahhoz, hogy ezt a tudást átadják más szakembereknek is, a meglévő önkénteseiket átképzik, támogatva ezzel, hogy az osztályoknak ők is megtarthassák a díjmentes stresszkezelő foglalkozásokat. Ezzel a lépéssel elég szakemberük lesz, amellyel az országos jelentkezéseket kielégítik. Ennek a lépésnek a megvalósításához szükségük lesz még videochat előfizetésekre.
3. A pedagógusok nagyon hasznosnak élték meg az online platformon való találkozást, mert nemcsak a stresszt kezelték ezekkel a programokkal, hanem az online csoportok tartását, a technikai hátteret is gyakorolhatták közben. A tanárok mentális felkészítésében, a hatékony órai stresszkezelésben kaptak segítséget, jelenleg nincs rendszeres mentálhigiénés és pszichológiai támaszuk. Szívesen csatlakoznak hozzájuk a pedagógusok, de az akkreditációt hiányolják. Ebben az időszakban a pedagógusok és iskolapszichológusok számára akkreditálnának 4 tanfolyamot, ami megerősíti a program fennmaradását, és új tagokat vonzana az önkéntes csapatukba. A tanfolyamokat mind online, mind személyes módszerre akkreditálják, hiszen a későbbi karantén lehetőségekre is fel kell készülniük. A pedagógus képzések online lebonyolítására szükségük lesz online képzési platformra, amihez informatikai segítséget igényelnek a támogatás összegéből.
4. Az online platformon való működés, a karanténos időszak pozitív változásokat is hozott számukra. Régi céljuk, hogy országosan elérhetővé teszik a programjukat, most ezzel az új csatornával elérhetővé válik. Eddig csak személyes programokban gondolkoztak, de mivel látják, hogy működik online is, illetve nagy szükség van rá, így megvan a csapatban a lelkesedés, hogy belevágjanak az országos elérhetőség felé. Ehhez a lépéshez sok belső képzés, szakmai fejlesztések, és konkrét programok megtartása szükséges, ami munkaidővel jár. Jelenleg csak félállásban dolgoznak kollégáik, viszont ha szükséges, és van rá keret, újra teljes állásban ezt a munkát el tudják végezni.

Sulinyugi3

A csapat sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy folytassák ebben a helyzetben is a munkát, az alábbiakat már előkészítették a programhoz:
1. önkénteseiket folyamatosan belső esetmegbeszélésekkel támogatják online, kialakították az alap tréning első online verzióját.
2. Kidolgozták a gyerek tréning online verzióját, és begyakorolták.
3. Folytatták a 3 éves kutatásukat a budapesti iskolákban, amelynek eredményeiről ősszel számolnak be. Ennek keretén belül több tanári tréninget tartottak. Céljuk a kiégés megelőző programok hatásvizsgálata, a tanári kiégés és a gyermekstressz összefüggéseinek mérése.
4. Megtartották a Sulinyugi önkéntes képzést online terepgyakorlatos hallgatóknak is, nem hagyták abba a karantén idejére sem.
5. A végzős pszichológus hallgatókat ebben az időszakban is bevonták az online programokba, támogatva ezzel az egyetemi terepgyakorlatot.

Jelenlegi helyzetük

Mint cilvil szférát, őket is súlyosan érint a járvánnyal járó gazdasági következmény is. A díjmentes Sulinyugis programoknak a cégeknél végzett munkájuk jelentette a fedezetet, ami most jelentősen megcsappant. A 7 alkalmazott munkaidejét félállásra kellett csökkenteniük.
• A járvány miatt azok a cégek, akik fenntartották őket a megrendeléseik által, létszámot kellett leépítsenek, így az ő költségvetésük is megszenvedte a helyzetet. Ezért nekik is csökkenteni kellett a munkaidőt, jelenleg a csapat csak félállásban tud dolgozni, mert nem tudják a béreket kifizetni.
• Többen jelentkeznek, a várólistákon továbbra is ott vannak a motivált osztályok, a programot igénylik online is, szükség van a képzéseikre.
• A Facebook követő bázisuk folyamatosan bővül, amióta elkezdték a live előadásokat a szülők számára. Igény is van rá, jönnek a javasolt témák, amelyekre kíváncsiak a nézők.
Az online térben már megvan az alap tudásuk, tapasztalatuk, át tudják adni a fő üzeneteiket interaktív játékos módon ezen a csatornán is, a gyerekeknek, tanároknak, szülőknek. Önkénteseiknek a belső képzések és esetmegbeszélések is hatékonyan működnek az online térben, így nincs kétségük afelől, hogy működni fog ez a projekt, ha van rá fedezet.

Sulinyugi10

Célok, várható eredmények

• Technikai fejlesztésekkel országos elérést biztosítanak az iskolapszichológus hálózatnak, szülőknek és gyerekeknek.
• Az oktatási platform hosszútávú segítséget ad az alapítványnak, a fenntarthatóságukat segíti.
Szakmai fejlesztéseket tudnak eszközölni, kialakíthatják a Nyugimester képzést, mely a vizsgaidőszak vagy versenyek előtti megnyugvást és a tudatos, koncentrált felkészülési időszakot támogatja a gyerekeknek.
• A szülőknek – a teszek magamért képzések segítenek az önmegnyugtatásban és a gyerekek otthoni nyugodt környezetének megtámogatásában.
• Pedagógusok programjának online térbe való átültetése az iskolai stresszkezelés hatékonyságához járul hozzá.
• Az akkreditáció abban is segít, hogy több önkéntes fog csatlakozni a programhoz, amely egyenesen arányos a több gyermekhez való eljutáshoz.
• A Nyugizóna konferencia olyan nagy sajtóesemény, ami sok szülőt, szakembert vonzana, hiszen egy helyen megtalál minden iskolai stresszkezeléssel kapcsolatos témát.
• Díjmentes programok megtartásával az elérési számaik növekedését is várják:
• online előadássorozatuk megtekintését több ezerre jósolják
gyermek Sulinyugik tartása: alkalmazottaik segítségével minimum 20 osztályfoglalkozást tudnak a támogatásból megtartani, amivel 600 gyermeknek segítenek. Ehhez még az önkénteseik által végzett munkát is hozzáadják, ennek segítségével az összes elért gyermek több mint 20.000 lesz.

 

Partnereink